tiistai 28. maaliskuuta 2017

Nuori 2017: Mikrofonin takaa




Tässä Nuori 2017 -tapahtumassa minun piti alun perin vain hengailla: tavata tuttuja, kiertää seminaarisessioita, fiilistellä…

Mutta niin vain kävi, että Johanna (Kuivakangas) ja Tommi (Hoikkala) onnistuivat puhumaan minut johtamaansa paneelikeskusteluun, joka pohti nuorisotyöntekijyyden syvintä olemusta yhteisöpedagogiikan kautta.

Voi olla, että kun tunsin sekä Jossun (Nuorisotyölehti) että Tommin (tietenkin, kaikki tuntee ja meillä oli sitä paitsi ainakin kaksi yhteistä paneelia aiemmin), se helpotti suostumista teeman haastavuudesta huolimatta. Keskustelijaporukasta tiesin jo Ivalossa, että olen itseäni paremmassa seurassa. Tunsin Jyskän uuden nuorisopomo Katin (Soanjärvi) ja Kokkolan miksinuorisotyötätehdään Viljamin (Kinnunen) sekä Ministeriön Jorin (Wrede) etukäteen. Vantaan nuorisopäällikkö Riikkaan (Åstrand) sekä HUMAKin opiskelija Lauraan (Saartoala) tutustuin noin vartti ennen keskustelua. Loistosakkihan tuommoinen on, hyviä ihmisiä. Nuorisotyöläiset on…

On silti pakko tunnustaa: tämän ja muutaman aiemman vastaavan tilanteen pohjalta joutuu toteamaan, että Maailma keskustelun stagelta näyttää melko erilaiselta kuin auditorion penkiltä. Hermostuttaahan siellä totta puhuen… Mikkitekniikka voi olla hallussa, mutta kun pitäisi Sanoakin jotain, joka liittyy varsinaiseen teemaan.

Tässä tapauksessa puhuttiin yhteisöpedagogiikan lupauksesta provosoivina lähtöolettamuksina yhtäältä se, että kehittämishankkeista puuttuvat nuoret ja niitä tehdään lähinnä aikuiseksperttien ammatillisen kehittämisen tarpeisiin. Toinen väittämä oli se, että ryhmätaju ja -osaaminen on läsnä hiljaisesti niin nuorisotyössä kuin yhteisöpedagogiikassa. 

Puolitoista tuntia tuntuu etukäteen tosi pitkältä ajalta, mutta aika kuluu älyttömän nopeasti. En kyllä voi sanoa olleeni mukavuusalueella ollenkaan. Silti: ihan kelpo keskustelu virisi, asioita katsottiin monesta perspektiivistä. Ja myös saliyleisö oli mukavasti mukana.

Jos tarkoitus oli etsiä vastauksia, niin ehkä kävi, kuten Kokkolan Viljami lyhyessä loppupuheenvuorossaan suorasukaisesti totesi: ei löytynyt. Vaan eipähän ollut lajityypissään ensimmäinen paneeli, jossa lopullinen totuus jäi leijumaan johonkin. 

Jos oikein ymmärsin, niin kukaan ei innostunut yksipuolisesti ryhmätajusta tai yksilön kohtaamistaidoista: molempi parempi, nuorisotyöntekijyys vaatii kumpaakin.

Minua jäi vaivaamaan se, että ei ehditty käsittelemään yhtään nuorten osuutta kehittämishankkeissa. Ajat ovat muuttuneet. Joskus lähes 40 vuotta sitten aloiteltiin toisen Sepon kanssa nuorisotilatoimintaa Ivalossa. Minä väitän, että silloin oli ryhmätaju hallussa ja osallisuus kunniassaan. Pakko sai meidät toimimaan niin, että porukat lähtivät mukaan siivoamaan, purkamaan, maalaamaan… Vaihtoehtona olisi ollut se, että me olisimme olleet ns. kuusessa pommisuojien ja kierrätykseen pistettyjen parakkien kanssa.

Silloin homma toimi, joskin on toki muistettava, että nykyään ei voi tehdä asioita niin kuin silloin.
Mutta silti: jotenkin minua vaivaa se, että nuoria ei nykyään oteta mukaan riittävässä määrin. Ei oteta tai ei osata ottaa.

Ministeriön Jorille pitää antaa propsit. Keskustelun tuoksinassa hän muistutti siitä kuinka erilaiset nuorisotyön kasvot ovat reunaseuduilla verrattuna kaupunkeihin, joissa yhä vaan enemmän ja enemmän nuorista kasvaa aikuisuuteen. Tämän asian vaikutus lapsiaan ja nuoriaan keskuksiin luovuttavien reunakuntien nuorisotyön painotuksiin pitäisi ottaa nuorisotyön kehittämiskeskustelujen keskiöön siinä kuin isojen kaupunkien haasteetkin.

Viimeistään nyt

Seppo Körkkö
Inarin kunnan nuorisosihteeri

Ai niin. Jossulle ja Tommille kiitokset tärkeän asian tuomisesta keskusteluun.





Ei kommentteja: